So uppsats från 9an

Gillar min SO-uppsats som jag skrev i nian så mycket så tycker ni ska läsa den!

Gaskamrarna i Auschwitz.

En dag i maj år 1944 ankommer ett ånglok med en rad låsta godsvagnar med 2000 ungerska judar till Auschwitz. Det dom inte vet är att om några få timmar ska nästan alla vara döda.


På perrongen står tyska officierare i SS:s elituniform och väntar. Några har piskor, andra står med ilskna hundar i koppel. Där står även fångar, dom är judar, klädda i blårandiga dräkter, likbleka i ansiktet. De går fram för att öppna vagnsdörrarna. Judarna i vagnarna har rest i flera dagar utan varken mat eller vatten.


De beordras att gå ur vagnarna ner på perrongen. Dom håller hårt i sina få ägodelar. Officierarna säger till dom att lägga ifrån sig dom. De judiska fångarna börjar samla ihop resväskor och andra tillhörigheter. Officierarna går runt bland dom nyankomna och väljer ut några som ser starka ut. De flesta blir fösta åt vänster, däribland alla äldre män, dom flesta kvinnorna och alla barnen. De som valts ut ställs för sig åt höger. De vet inte om varför dom blivit utvalda, men dom ska straffarbeta, vilket innebär att dom har en liten chans att överleva.


De äldre männen, kvinnorna och barnen föses fram längs en välskött stig. Längre fram kan de se eldslågor slå upp ur höga skorstenar och de känner en oerhörd stank, men dom vet inte att stanken kommer från brinnande kroppar. De tvingas in i ett stort rum. Det hänger skyltar där det står Bad och Desinficeringsrum på olika språk. De blir tillsagda att klä av sig kläderna och hänga upp dom på numrerade krokar. De blir även tillsagda om att dom ska lägga numret på minnet, så att de ska hitta sina kläder efteråt. Officierarna lovar att dom ska få en kopp kaffe efter desinficeringen.


Nakna går dom in i ett stort upplyst rum. Dom flesta är lugna tills dörren bakom dom smäller igen och lampan släcks och det blir svart i rummet.


Genom en ventil häller enn officierare i lite pulver. Pulvret blir till giftgas som fyller rummet. En annan man står och tittar oberört in genom ett kikhål och ser skrikande ansikten som förtvivlat försöker få luft.


Minuterna efter är allt tyst. Dörrarna öppnas och in kommer de judiska straffarbetarna. Deras fruktansvärda uppgift är att tvätta kropparna och släpa dom till en hiss som förflyttar kropparna till ett krematorium på våningen ovanför.


Innan kropparna bränns tvingas andra fångar att raka likens huvuden och dra ur guldtänder ur deras munnar. Sen lastas kropparna in i ugnen.


Endast några timmar efter ankomsten är aska det enda som finns kvar av judarna på tåget.


Och det här var bara ett av många, många tåg med judar som kom till just Auschwitz.


 


Detta var den enda bild som inte var äcklig....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0